Curriculum Vitae dr. Martine France Delfos

Dr. Martine France Delfos (1947) studeerde eind jaren zestig klinische research psychologie en begin jaren negentig Franse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. In 1999 promoveerde zij op een psychologisch en letterkundig onderzoek over rouwverwerking bij Franse schrijvers.

Zij is opgeleid als wetenschappelijk onderzoeker, klinische psychologie, en is vervolgens in de praktijk gaan werken sinds 1975. Daar heeft ze langdurig ervaring opgedaan in het diagnosticeren en behandelen van kinderen, jeugdigen en volwassenen. Zij is onder andere gespecialiseerd in relatietherapie, autisme, traumaverwerking en eetstoornissen.

Vanaf 1994 verzorgt zij, naast haar therapeutische praktijk, nascholing aan psychologen, psychiaters, orthopedagogen, artsen, maatschappelijk werkers en groepsleiders.

In 1997 richtte zij het PICOWO op: Psychologisch Instituut voor Consultatie, Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek om haar researchwerk vorm te geven.

Vanuit de combinatie van een researchopleiding en een therapeutische praktijkervaring begon ze haar kennis om te zetten in biopsychologische modellen. Daarbij worden verschillende wetenschapsgebieden betrokken met name psychologie, biologie, chemie, en wiskunde. Martine Delfos hecht er belang aan dat er een verbintenis is tussen wetenschap en praktijk. De modellen die zij ontwikkelt, staan in directe relatie tot de maatschappelijke en wetenschappelijke werkelijkheid.

Ze is verantwoordelijk voor verschillende wetenschappelijke onderzoeken in binnen- en buitenland.

Naast haar werkzaamheden als zelfstandig gevestigd therapeut en docent publiceerde zij vanaf 1993 onder andere op het gebied van de psychologie. Verscheidene handboeken en specialistische boeken, onder andere over gespreksvoering met kinderen (Luister je wel naar mŪj?! Gespreksvoering met kinderen tussen vier en twaalf jaar) en verschillen tussen mannen en vrouwen (De schoonheid van het verschil. Waarom mannen en vrouwen verschillend zijn ťn hetzelfde).

Omdat wetenschap dynamisch is, wordt in nieuwe drukken van haar boeken steeds de meest recente onderzoeken en inzichten verwerkt.

Verschillende van haar boeken verschijnen in vertaling (Engels, Duits, Frans, Spaans en Burmees).

In 2008 is Martine Delfos aangesteld als lector aan de Hogeschool Edith Stein, met als leeropdracht: virtuele ontwikkeling van jeugdigen. Zie hier het persbericht.

In 2010 is Martine Delfos aangesteld als Visiting Prof. International University of Sarajevo (IUS), Sarajevo/BosniŽ Herzegovina.

In 2011 is Martine Delfos aangesteld als Visiting Prof. Universidad Central del Ecuador, Quito/Ecuador.

Foto (2018): Cťline Kronenburg-vsn Spaendonk

foto mag gebruikt worden indien dit vooraf wordt gemeld: webmaster @ mdelfos.nl
 

 


CV  details:

PDF folder boeken 2010

Overige informatie:

Actiegroep RWW: Mijn eerste stappen op het gebied van emancipatie van mannen en vrouwen.


Video. Voor een algemene indruk van het ideeŽngoed van Martine Delfos kunt u via deze link de aflevering Zomergesprek: Martine Delfos (12 augustus 2005) van het televisieprogramma Netwerk online bekijken.

 

Video. Voor een uitgebreid interview met Martine Delfos over haar boek Verschil mag er zijn in het televisie programma 'Boeken' van de VPRO, klik hier (21 september 2008).


Voor meer informatie kunt u ook deze link gebruiken om naar het auteursgedeelte op de website van uitgeverij SWP te gaan.
 


Eerbetoon:



De kindertelefoon Oost Nederland liet dit beeld maken, De Oermoeder (2006) door Marina van Bentem,
omdat ze Martine Delfos zien als het boegbeeld van het kind.

Eerbetoon:

 

Comeniuspenning, uitgereikt ter gelegenheid van de Comeniuslezing (2006).
 
Op 31 maart 2006 werd door Martine F. Delfos de Comeniuslezing gehouden met als titel:
Het maakbare kind, Opvoeding als (ver)gissing.
Bij uitgeverij SWP is deze lezing gepubliceerd.